Blog

Zobacz nasze posty!

Wielkanoc w Meksyku

Wielkanoc w Meksyku to wydarzenie wychodzące poza skalę wyobraźni przeciętnego Europejczyka. Czas świętowania dzieli się na dwa okresy. Pierwszy Wielki tydzień, czyli Semana Santa, a

Szczegóły »

Meksykańskie Ostatki

Skąd wziął się karnawał? Gdzie szukać jego korzeni? To trudne pytanie. Ale spróbujmy się z nim zmierzyć. Historycy doszukują się powiązań z starożytną Grecją, gdzie

Szczegóły »

Quesadilla czyli serowa królowa

Próżno szukać historii powstania Quesadilli, można jednak pokusić się o pewne podejrzenia jak mogło dojść do stworzenia tego kulinarnego wynalazku. Zacznijmy więc od zastosowania. Quesadilla

Szczegóły »

Langosz – węgierska pizza

Rzecz jest o placku węgierskim. Bynajmniej nie o placku ziemniaczanym z dodatkiem gulaszu. Będzie to wpis o najpopularniejszym węgierskim streat foodzie, czyli Langoszu. Zacznijmy od

Szczegóły »

Tortilla – dziedzictwo Azteków

Zdjęcie autorstwa: Lukas Prudil z Pixabay , Doris Dorfmeister z Pixabay  Dziedzictwo Azteków to nie tylko piramidy słońca i księżyca, to również kuchnia. A jeśli mówimy o kuchni i o Aztekach

Szczegóły »

Foodpairing opisany prozą

Zdjęcie autorstwa:: Theo Crazzolara Stosujemy go, czasami nieświadomie prawie jak pan Jurdain bohater komedii „Mieszczanin szlachcicem” pióra Moliera. Cóż to takiego i co ma wspólnego z

Szczegóły »

Bądźmy w kontakcie